Koza yetiştiriciliğindeki sorunlar tartışıldı

Koza yetiştiriciliğindeki sorunlar tartışıldı

Koza el işiyle uğraşan, yetiştiriciliği ve üretimini yapanları gelecekte bir kooperatif çatısı altına almak hedefiyle toplantı düzenlendi.

Girne Belediyesi, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Esnaf Zanaatkarlar ve Üreticiler Pazarlamalar Kooperatifi ile Yeşil Barış Hareketi işbirliğinde koza el işiyle uğraşan, yetiştiriciliği ve üretimini yapanları gelecekte bir kooperatif çatısı altına almak hedefiyle toplantı düzenledi. Girne Belediyesi Leymosun Kültür Evinde gerçekleşen Toplantıda, koza işiyle uğraşan, yetiştiriciliği ve üretimini yapanların yaşadığı sorunlar, çözüm önerileri, standartların artırılması, bölgelere göre haritalandırma çalışması yapılması ve stratejik bir plan hazırlanması, bir örgütlenme çalışmasının başlatılarak, “Kümeleme” projesinin ilk adımının atılması gibi konular ele alındı.

 

Güngördü: Üreterek varolacağız

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, İpek Koza Festivaliyle, ipek böceği koza yetiştiriciliği ve buna bağlı el sanatlarının yaşatılması, geliştirilmesi, dut ağaçlarının korunarak çoğaltılması konusunda farkındalık yaratılmış olmasına rağmen kurumsal anlamda önemli adımlar atılamadığını ifade etti.

  1. İpek Koza Festivaliyle birlikte, bu konuda yapılan işlerin daha kalıcı bilimsel sürüdürülebilir ve gerçekçi olması için kooperatileşme fikrinin ortaya çıktığını anlatarak belediye olarak bu fikre her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti. Kıbrıs Türkünün yaşadığı topraklarda ancak üreterek var olabileceğini vurgulayan Güngördü, belediyenin görevinin, bu konuda anafikir ortaya koyarak, sivil toplum ve meslek örgütleriyle işbirliği içinde çalışmak olduğunu ifade etti.

 

Kanber: Kümeleşme katkı sağlayacak

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, 4 yıldır zeytin ve üzüm üreticileri arasında süren kooperatifleşme çalışmasıyla, 2 üretim, 1 pazarlama kooperatifi kurulduğunu ve bu yıl pazara, standartizasyonu markalaşması tamamlanmış , arge çalışmaları ve paketlemesi yapılmış ürünlerin sunulacağını söyledi. Kanber, üretimde markalaşma ve standartlaşma hedefi olduğunu belirterek, kümeleşme yöntemiyle, ülke ekonomisine büyük katkı sağlanılacağına dikkat çekti. Kanber, ülkedeki yatırımcılara, yerel üretimi tüketme zorunluluğu getirilmesini önerdi.

 

Sahir: Farkındalık festivalle başladı

Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir de , Kıbrıs İpek Koza festivaliyle önemli bir farkındalık yaratıldığını ifade etti. Ülkede , ipek koza yetiştiricileriyle sanatkarların buluşamasında bugün hala sıkıntılar olduğunu dile getiren Doğan Sahir, ipek koza üreticisi ve sanatçısını buluşturmak , korumak ve geliştirmek için örgütlü çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Doğan Sahir Kooperatifleşmenin, bu konuda üreticinin korunması ürün kalitesinin standartlaşmasına ve pazarlanmasına önemli katkı sağlayacağına inanç belirtti.

 

Aytaç: Harita çıkarmak için çalışma yapıyoruz

Yeşil Barış Hareketi başkanı ve Esnaf Zanaatkarlar ve Üretim Pazarlama Kooperatifi genel sekreteri Ersun Aytaç da, 4 yıldır ülkede hangi bölgede kimin ne ürettiğini, hangi standartlarda ürettiğini belirleyerek bir harita çıkartmak için çalışma yaptıklarını belirtti. Ersun Aytaç, bu kapsamında;  üreticiler, KOBİGEM, AB ve kooperatifleri buluşturduklarını kaydetti.

Önceki Haber Lütfiye Girne’yi inletti

Girne Belediyesi - Bilgi İşlem Bölümü © 2023.