Çalışma ve Projelerimiz
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
3 TEMMUZ 2014 – 31 ARALIK 2015 DÖNEMİNİ KAPSAYAN PROJE VE ÇALIŞMALARIMIZ
TAMAMLANAN VE DEVAM EDEN İŞLER
ASFALT ÇALIŞMALARI
Girne Belediyesi hudutları dahilinde bozulan yolların tamiri nedeniyle asfalt ve mekanik çalışmaları için 6 bin 150 tonluk asfalt ihalesine çıkıldı. 25 sokakta çalışma tamamlandı.
Girne Antik Liman’da tahrip olan mendireğin yüzeyi de Girne Belediyesi tarafından tamir edilerek asfaltlandı.
KALDIRIM ÇALIŞMALARI
Girne Belediyesi kent genelinde yürüttüğü yeni kaldırım yapma ve var olan kaldırımları yenileme çalışmalarına devam etti. Kentin çeşitli bölgelerinde yaklaşık 15 sokakta bu çalışmalar gerçekleştirildi. Aralık ayında yapılan ihalelerle de tüm köy merkezlerinin kentteki anayollara kaldırım ağlarıyla bağlanması sağlanmış oldu. Öncelikle Kurtuluş Caddesi Doğanköy merkezi ve Karaoğlanoğlu Caddesi (Ship Hotel yanından), İstiklal Sokak ile Zeytinlik köy meydanına bağlanacak. Karaoğlanoğlu ana caddesindeki Kervansaray Kavşağından Girne merkeze doğru, S Bölgesi Kavşağından Edremit köyüne doğru ve Karakum anayolu kaldırım projeleri de tamamlanmış olup ihale aşamasına geldi. Edremit köy girişinden önceki köprü ve Zeytinlik yolundaki köprüler de genişletilecek.
YAĞMUR SUYU KANALLARI
Seçim döneminde altyapısız olarak tamamlanan Ziya Rızkı Caddesi’nde ( TOL –Stadyum Kavşağı arası) su baskınlarının önlenmesi için altyapı çalışmalarının ihalesi tamamlandı.
KANALİZASYON VE ARITMA TESİSİ
Girne Belediyesi kanalizasyon şebeke hattını geliştirmek için Yukarı Girne 4. Etap Kanalizasyon Projesi ihaleye çıkılarak tamamlandı. Doğanköy Life Sitesi, İskenderun Caddesi, Emin Alpkaya Sokak, Semih Sancar Caddesi ve bahçeler yolu olarak bilinen Salih Kanat Sokak’ta bin 500 metrelik kanalizasyon hattı yapıldı. Aşağı Girne Kanalizasyon Projesi de tamamlanarak; Jasmine Court otelin doğusundaki, Kaşgar Court bölgesi, Yasemin, Mustafa Mühürcü, Mercan, Said Terzioğlu, Mavi Kordon, Evliya Çelebi, Gaziosmanpaşa, Adaçayı ve Mehmet Muhtar sokakları kanalizasyon sistemine bağlanmış oldu.
Girne’deki çarşı otoparkında yapılan kanalizasyon ve yağmursuyu drenaj işlerini de kapsayan altyapı çalışmaları yapıldı.
Girne Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesi 15 bin kişi/gün’den 80 bin kişi/güne’e çıkarılması için proje çalışması tamamlandı. Ayrıca arıtma tesisinde var olan koku sorununun çözümlenmesi için de tesise ön arıtma sistemi kurulması için 600 bin Euroluk projemiz 2016 yılının ilk üç ayında başlamış olacak.
Kanalizasyon şebekesinin bulunmadığı ve kentin önemli iki aksı olan Ecevit ve Mete Adanır Caddelerindeki eksik kısımlar da tamamlanacaktır.
TEMİZLİK ÇALIŞMALARI
Ülkede ilk kez Girne Belediyesi’nin temizlik şubesi tarafından 4 noktaya Kaşkar Court Bölgesi’nde Karşıyaka Parkı yanına ve çarşı merkezinde Merkez Komutanlığı karşısına ve eski Vipkop arkasına“yeraltı çöp konteyneri” yerleştirildi.
Kurumsal temizlik çalışmaları başlatıldı. Evsel atık dışında, eski eşyalar, ot, dal, hurda, moloz v.b. atıklar bir program dahilinde toplanmaya başlandı. Bu programa göre kent 6 bölgeye ayrıldı. 2 adet yeni çöp aracı alınması için açtığımız ihale sonuçlandı. 1 adet 7 metreküp ve 1 adet 16 metreküp sıkıştırmalı yeni çöp aracı belediye araç filosuna eklenecek.
İMAR İŞLERİ BÖLÜMÜ
Girne Belediyesi son zamanlarda bölgede artış gösteren inşaatlarda insanı ve çevreyi korumak ve halkın daha güvenilir bir çevrede yaşaması için denetimlerini sıklaştırdı.
Girne Belediyesi 2015 yılından itibaren verilen ve yenilenen işletme izinlerinde de engelliler için işyerlerinin girişine rampa yapılmasını veya taşınabilir rampa yerleştirilmesini şart koydu. Yeni bina ruhsatı alan inşaatlarda da bina aplikasyonları belediyemiz mimar mühendisleri denetiminde yapılmaya başlandı.
Çok katlı binalar, Beyaz Bölge Emirnamesi ve Girne İmar Planı
Mayıs 2010 tarihinde Beyaz bölge Emirnamesinde yapılan değişiklikle konutlarda 3 katlı bina uygulamasından vazgeçildi ve 8-10 katlı binalara izin verilmeye başlandı. Göreve geldiğimiz Temmuz 2014’ten itibaren bu uygulamanın doğru olmadığını her vesile ile dile getirdik. Bu konuda yetkili makam olan İçişleri Bakanlığı ve Şehir Planlama Dairesi’yle defalarca görüşmemiz ve yazılı taleplerimize karşın bu uygulamadan vazgeçilmedi. Beyaz Bölge Emirnamesinin acilen tadil edilerek Girne’de İmar Planı’na geçilmesi taleplerimize olumlu yanıt alamadık. Ancak, Girne bu yoğunluğu ve bu yapılaşmayı kaldıramaz. Trafikte yaşanan sorunlar ve altyapı yetersizlikleri bunun en büyük belirtisidir. Talebimiz çok katlı binaların en çok 5 kat ile sınırlandırılması ve acilen Girne İmar Planı’na geçilmesidir.
TRAFİK VE ULAŞIM PLANI
KKTC’de hiçbir kentte olmayan Girne Ulaşım Master Planı’nı 6 ay gibi bir sürede tamamlayarak 1 Kasım 2015’te Belediye Meclisine sunuş yaptık. Bu plan çeşitli araştırmalar, veri toplama ve detaylı bir ankete dayanmaktadır. Bu nedenle bilimsel verilere dayanan Ulaşım Master Planı 2026 yılına kadar kentimiz için çeşitli öngörüleri içermektedir. Bu planda toplu taşıma, otobüs durakları, cadde ve yolların yönleri, otopark, yaya kaldırım ve geçitleri ile birlikte 27 noktada kavşak düzenlemesini içermektedir. Çalışmalar bir program dahilinde başlamış bulunmaktadır.
Girne Merkez Otobüs Durakları haritası oluşturuldu. Kent geneline 7 adet durak daha eklendi.
Beylerbeyi Sinyalli Trafik Işıklarında ikinci etap düzenlememiz de tamamlanarak, Beylerbeyi (Bellapais) yönüne dönüş için ayrı trafik sinyali, Liman ve Çatalköy bölgesine geçiş için ayrı trafik sinyali uygulamaya konuldu.
Girne Belediyesi’nde görevli 5 zabıta, Polis Genel Müdürlüğü tarafından “Soruşturma Memuru Geliştirme” eğitimi aldı. Girne Belediyesi Zabıta- Kolluk Birimi Ekibi; kaldırım ihlali yapan, trafiği aksatacak şekilde duran ve trafik kurallarına aykırı davranan sürücülere 28 Eylül 2015 tarihinden itibaren ceza yazmaya başladı.
TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA VE DOLMUŞLARA YENI DÜZEN
Yaklaşık 22 yıldır kent merkezinin çeşitli noktalarını kontrolsüz bir şekilde istasyon olarak kullanan dolmuş ve minibüslerin kontrol altına alınması için trafik komisyon ve belediye meclisi kararları uyarınca yeni düzenleme başlatıldı. Buna göre itfaiye yanında ve Vakıflar Bankası önünde izinsiz olarak kullanılan duraklar iptal edilerek Girne Halk Evi ile Sivil Savunma Binası yanındaki ara istasyona taşınmaları sağlandı. Bu konudaki tüm düzenlemeler deneme süresi sonunda tamamlanmış olacak. Ayrıca 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Baldöken Otoparkı, Girne Halk Evi yanı ve Amfitiyatro bölgesinden hareket edecek toplu taşıma araçları, dolmuşlar ve turistik otobüsler Mustafa Çağatay Caddesi’nin ( Su İşleri Dairesi ve Savcılık Binası köşesi) doğu yönünü kullanarak hareketlerini sağlayacaklardır. Belediye önündeki çemberin ve Ecevit Caddesi’nin kullanılması bu tip ticari faaliyet yapan araçlara yasaklanmış olacaktır.
KENT KURULTAYI
Şeffaf, katılımcı, demokratik anlayışla, ortak akla inanan, yeni bir kent yönetim anlayışını oluşturmak için; 12-13 Aralık 2014 tarihlerinde GİRNE KURULTAYI 2014 başarı ile gerçekleşti. Ardından da 7 Aralık 2015’te takip niteliğindeki GİRNE KURULTAYI 2015 gerçekleştirildi. Her iki kurultaya da yoğun katılım oldu. 10 komite 2015 Kurultayında rapor sundu. Bu bildirilerde çeşitli konularda çok önemli görüş, öneri ve eleştiriler yapıldı.
KÜLTÜREL VE SANATSAL ETKİNLİKLER
- Kıbrıs İpek Koza Festivali, 4. Doğanköy Alıç Festivali, 7. Ozanköy Pekmez Festivali, 14. Zeytin Festivali, gerçekleştirildi. Zeytin Festivali çerçevesinde Zeytin konulu Uluslararası Karikatür Yarışması yapıldı. Yarışmaya, 60 ülkeden 553 eser katıldı.
Çarşı İndirim şenlikleri yapıldı. Girne Tiyatro Günleri gerçekleştirildi.
Girne Belediyesi Türk Sanat Müziği Topluluğu tarafından düzenlenen “Tangolar” konseri gerçekleştirildi.
Girne Belediyesi Tiyatro Stüdyosu’nun (GİBETSU) Üçleme adlı tek perdelik tiyatro oyununu tiyatro severlerle buluştu. Yeni oyun çalışmaları yıl boyunca devam etti.
Girne Kültür Sanat Festivali düzenlendi. Amfi Tiyatro’da Fazıl Say, Mehmet Erdem ve Kardeş Türküler, Işın Karaca ve Bahar Gökhan, Zuhal Olcay ve Dünyanın Yerel Müziği, Ezginin Günlüğü konserleri yer aldı. Kordonboyunda Moğollar konseri uzun yıllardan sonra ilk kez Kordonboyu’nda yapıldı. Ayrıca Amerika’dan gelen dünyaca ünlü Blues sanatçılarıyla 1. Girne Blues Festivali gerçekleştirildi. Karaoğlanoğlu’nda yeni yıl etkinliği düzenlenirken, çocuklar için de yeni yıla hazırlık etkinliği gerçekleştirildi.
Kültür Merkezi’ndeki Sanat Atölyesi’nde yetişkin ve çocuklara yönelik kurslar devam etti. Heykel Kursu, Çocuk Sanatı Kursu, Yaratıcı Drama Kursu, Nakış Kursu, Takı tasarım kursu, Fotoğrafçılık Kursu, İpek Kozası kursu, Desen kursu, çocuk ve yetişkin tiyatrolarına yeni kursiyerler alındı.
SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ
Girne Belediyesi, “Saklama Bağışla, Her Gönüllüden Bir Kitap” sloganıyla kitap kampanyası başlattı. 3 binin üzerinde kitap toplandı.
Sosyal Sorumluluk projeleri kapsamında 18 yaş üstü genç ve yetişkinlere ücretsiz İngilizce kursları düzenlendi. İngilizce kurslarına 400’ün üzerinde kursiyer kayıt oldu.
Girne Belediyesi “Girne ağaçlanıyor senin de katkın olsun” sloganıyla ağaçlandırma kampanyası düzenlendi. Karaoğlanoğlu Mezarlık Alanı’na yaklaşık 500 adet Selvi ağacı ekildi.
SU İŞLERİ
Bellapais bölgesinde bulunan mevcut kuyulardan birinde iyileştirme çalışması gerçekleştirdi. 6 bin olan ön ödemeli sayaç sayısının 7 bine yükseltilmesi için çıkılan ihale tamamlandı.
YENI ŞUBELER VE VEZNELER
Terminal Bölgesi’nde Su İşleri Bölümü’ne ait yeni şube açıldı. Girne Belediyesi Baldöken otoparkı, Karaoğlanoğlu şubesine ilave olarak Terminal şubesi, Doğanköy ve Zeytinlik şubelerinde de vezne işlemleri yanında akıllı su sayaçları için kontör yükleme noktaları oluşturuldu. Buradaki görevliler ayrıca belediye ile ilgili vatandaşlardan gelen her türlü şikayeti ilgili birimlere aktarmaktadırlar.
HAYVAN BARINAĞI VE BESLENME NOKTALARI
Girne Belediyesi, sokak hayvanları için Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Projesi hazırlandı. Konuyla ilgili halka açık Danışma ve Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Proje için 10 dönüm arazi tahsis edildi. Arazide telleme işlemleri yapılıyor. Yaz aylarında sıcak havada yiyecek ve su bulmakta zorluk çeken sokak hayvanları için “Beslenme Noktaları” oluşturuldu.
Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Projesi
HALK PLAJI
Girne Belediyesi Kervansaray Halk Plajı Çevre düzenlemeleri yanında yapılan çalışmalarla yenilendi. Plajda engelli vatandaşların da denize ulaşımını sağlamak için düzenlemeler yapıldı. Plajdaki mutfak, duşlar ve tuvaletler tamamen yenilenerek bölgedeki otel plajlarıyla yarışacak bir şekilde hizmete sunuldu.
SAĞLIK ŞUBESİ DENETİMLERİ
Vatandaş ve turistlerin rağbet gösterdiği fırın, büfe, restoran ve kafelerde “Gıda hijyeni, genel temizlik ve altyapı kriterleri” denetimleri yapıldı. Girne Belediyesi sınırları içerisinde halkın ve turistlerin yoğun olarak kullandığı plaj ve kıyılarda E coli ve enterokok tahlili yapıldı. Şebeke sularında da kontroller yapıldı.
PERSONEL EĞİTİMLERİ
Personelin kentin sorunlarını daha iyi sahiplenmesi, Girnelilerle olan ilişkilerini geliştirmesi, birbirlerine karşı daha duyarlı olması için yaklaşık 20 yıldır belediyede yapılmayan hizmet içi eğitim kapsamında Çalıştay düzenlendi.
KENT ESTETİĞİ VE LİMAN ARKA SOKAKLARI
Kent kurultayında toplanan komitelerin toplantıları çerçevesinde kent estetiği konusunda adım atılması için ortak bir görüş sonucuna varıldı. Bu kapsamda Girne Antik Liman’ın arka sokaklarında konutlarda boya ve tamirat, aydınlatma altyapısının yenilenmesi çalışmaları gerçekleştirildi. Sokaklara çiçek saksıları yerleştirildi. Aynı zamanda kent kurultayında oylamayla seçilen sokak tabelaları bölgede uygulamaya kondu.
KENT GÜVENLİĞİ
Girne Genişletilmiş İlçe Emniyet Kurulu toplantısında alınan kararlar doğrultusunda okulların daha güvenli hale gelmesi için belediye, Girne Kaymakamlığı, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ve Girne Polis Müdürlüğü ile işbirliğinde çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede bölge okullarına bilgilendirme toplantıları ve okulların altyapılarını güçlendirme çalışmaları devam etmektedir. Polis Genel Müdürlüğü’nün önerisiyle pilot bölge seçilen Girne’de PGM’ye bağlı Suç Önleme Hizmetleri Birimi ile kentte çeşitli faaliyetler yürütülüyor. Bölge sakinlerinden gelen şikayetler doğrultusunda alkol ve uyuşturucu madde bağımlısı gençler tarafından mesken tutulan ev ve bölgelerde çevre temizliği ve aydınlatması gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda Girne Kalesi arkasında ve Kaşgar Kort bölgesinde ve eski turizm parkı yanında çevre temizliği yapıldı, bölgede düzenleme ve aydınlatma çalışmaları gerçekleştirildi. Madde bağımlıları tarafından mesken tutulan Şato Ev’in pencereleri tuğlalarla kapatıldı.
HALKA AÇIK TOPLANTILAR
Belediye, Girne İmar Planı yürürlüğe girinceye kadar uygulanması planlanan Girne Beyaz Bölge Emirnamesi Değişiklik Önerileri hakkında Girne Kadınlar Birliği Lokali ile ilgili ve Hayvan Barınağı, Rehabilitasyon Projesi için halka açık danışma toplantıları düzenlendi.
TENİS KORTLARI
Girne Belediyesi Tenis Kortları ve Rehabilitasyon alanına kapalı salon yapıldı.
PARK BAHÇE DÜZENLEMELERİ
Girne Belediyesi Park ve Bahçeler Bölümü’nde ziraat mühendisi başkanlığında toplam 12 kişi çalışmaktadır. Kentteki park bahçe, çocuk oyun alanları, genel peyzaj ve ağaçlandırma işleri bir program dahilinde yürütülmektedir. Park ve Bahçeler Bölümü tarafından Ozanköy, Karaoğlanoğlu İlkokulu, Gubbeli Çeşme Sokak ve Kız İzci Parkı, Zeytinlik Parkı’nda yenileme çalışmaları yapıldı.
Değirmentaşı Parkı’na engelli çocuklar için özel olarak tasarlanmış ve diğer çocukların da rahatlıkla kullanabileceği özellikte oyun grupları yerleştirdi. Kordonboyu’ndaki çocuk parkına temalı oyun grubu yerleştirildi.
Fotoğrafları görmek için Buraya Tıklayınız[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]
Temmuz 2014 tarihinde göreve başladığımızda belediyenin gelir ve vergi dairesine yaklaşık 23 milyon TL borcu vardı. Ayrıca belediyenin bir kuruluşu olan BELPAZ Şirketi’nin de aynı şekilde gelir ve vergi dairesine yaklaşık 3 milyon borcu vardı. BELPAZ’a ait tüm borçlar 15 ay içerisinde tamamen kapatıldı. Vergi Dairesi’ne ödenmesi gereken güncel yatırımlar ise aylık yaklaşık 160 bin TL olarak yapılmaktadır. Geçmiş dönem borçları ise önümüzdeki günlerde yapılandırılacaktır.
2014 yılı Haziran ayından önce çeşitli tarihlerde sosyal yatırımları eksik olan 73 çalışanın yatırımları tamamlandı. Bu dönemde yaz aylarında çalıştırılan öğrencilerin sigortaları da yatırılmaktadır.
GEÇMİŞ DÖNEMDEN KALAN VE TAMAMLANAN İŞLER
Geçmiş dönemde yarım kalan, Leymosun Kültür Evi, Açık Pazar Çatı Örtüsü Projesi, Bellapais çemberi Ozanköy arasındaki altyapı çalışmaları, tenis kortlarındaki eksik işler tamamlandı.
HAZIR PROJELERİMİZ
-Kordonboyu Çevre Düzenleme Projesi ( Dome Hotel ile Dallas Büfe arası)
-Dr. Fazıl Küçük Bulvarı (Yeni Liman Yolu) Altyapı ve Çevre Düzenleme Projesi
-Karaoğlanoğlu Antis Bölgesi Halk Plajı ve Su Sporları Projesi
-Karaoğlanoğlu Yeni Atölyeler Projesi
–Zeytinlik Ali Nesim Meydanı Düzenleme Projesi
–Ozanköy Sosyal Aktivite Merkezi Projesi
-Cengizhanlı Sokak’taki Sanat Galerisi Projesi
-Karakız Eski Salhane Binası’nın Restorasyonu Projesi
-Kervansaray Bölgesi Yeşil Alan ve Çocuk Parkı Projesi
-Terminal Bölgesi’ndeki Kültür Merkezi’nin Statik Güçlendirilmesi ve Restorasyon Projesi