YEŞİL ŞEHİRDEN YEŞİL ADAYA ZEYTİN ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Girne Belediyesi 21’inci Zeytin Festivali öncesinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile  Girne Belediyesi arasında, zeytinciliği geliştirmek amacıyla imzalanan , ‘Yeşil Şehirden Yeşil Adaya Projesi” kapsamında, Zeytin Çalıştayı  bugün başladı.

Çalıştaya, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi  Tarımsal Hizmet Şube  Müdürü  Yusuf Yılmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi  Tarımsal Hizmet Şubesi ziraat mühendisi   Esra Özzengin, konuya ilgi duyan vatandaşlar ve zeytin yetiştiricileri katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Türkiye Belediyeler Birliğiyle, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği arasında imzalanan protokolle, belediyeler  arasındaki işbirliğinin önemli bir noktaya taşındığını vurgulayarak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesiyle  imzalanan  “Yeşil Şehirden, Yeşil Adaya Projesiyle,  ülkede zeytincilik konusunda  çok önemli aşama kat edileceğine inanç belirtti.

Güngördü, projeyle amaçlarının,  ülkedeki zeytin potansiyelini bilimsel  yaklaşımlarla arttırmak, çeşitlendirmek, zeytin ağacı, meyvesi ve ürünlerinin daha fazla ekonomik değer kazandırmak ve üretimini teşvik etmek olduğunu kaydetti.

1974  sonrasında, Kuzey Kıbrıs’ta  sayısı  1 buçuk milyon kök olan zeytin ağaçlarının sayısının bugün yapılaşma nedeniyle iyice azalarak  600bin civarına geldiğini anımsatan Güngördü, 21 yıl önce hayat verdikleri Zeytin Festivaliyle, bu konuda bir duyarlılık geliştiğine vurgu yaptı.

Bu projeyle,  Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, ülkede zeytin üretiminin ve potansiyelinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarına katkı sağlayacaklarını ifade eden  Güngördü, ülke iklimi ve şartlarına uygun zeytin ağaçlarının yetiştirilmesi, en verimli şekilde ürün alınması  ve zeytinin ülke coğrafyasında  eski değerini bulması  için çalışacaklarını  söyledi.

Proje kapsamında 50 bin zeytin fidanının dağıtılacağını,  zeytin bahçeleri kurulumu, kadın istihdamının desteklenmesi ve zeytin yetiştiriciliği eğitimleri düzenleneceğini dile getirerek Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin’e teşekkürlerini sunan Güngördü, Gaziantep Büyükşehir  Belediyesi’nin, projeye tarımda makineleşme desteği  vereceğini de belirtti.

Açılış konuşmasının ardından çalıştay sunumuna geçildi. Bu günkü sunumda, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar  Enstitüsü  Ziraat Yüksek Mühendisi  Hüseyin Karanfiloğlu, KKTC’de Zeytinin genel Durumu sunum gerçekleştirdi.

Tarımsal Araştırımalar Enstitüsü  Ziraat Yüksek Mühendisi  Hüseyin Karanfiloğlu, ülkede tarımsal üretimin  geliştirilmesi,  tarım ürünlerinin ekonomik değer kazanması ve üretimin teşviki için çalıştıklarını  belirterek, zeytinciliği geliştirmeye yönelik, Girne ve Gaziantep Büyükşehir Belediyeleri  işbirliğinde hayata geçen projenin buna katkı sağlayacağına inanç belirtti.

Tarımsal Araştırma Enstitüsünün, ülkenin önemli bir ürünü olan zeytinle ilgili son dönemlerde ciddi çalışma yaptığını belirten  Karanfiloğlu, zeytin ürününü daha değerli hale getirerek,  ülke insanının  bu üründen daha fazla fayda sağlamasını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Ülkede zeytin popülasyonunda ciddi bir gerileme yaşandığını, 1 buçuk milyon kök zeytinin 600’bine düştüğünü  dile  getiren  Karanfiloğlu, son yıllarda artan farkındalıkla zeytin ağaçları, zeytin ve yan ürünlerinin üretiminde hareketlenme  yaşandığını belirtti.

Ülkede 11 bin zeytin üreticisi bulunduğu, bunun oldukça sevindirici bir rakam olduğunu, zeytinin genelde 5 dönümlük alanlar içinde yetiştirildiğini  dile getiren Karanfiloğlu, ülkede bu güne kadarki en yüksel rekoltenin 2019 yılında 19 bin ton olarak kaydedildiğini anımsattı.

Ülkede 600 bin kök kayıtlı zeytin  ağacı yanında, dağlarda yabani zeytinlerin de yetiştiğini dile getiren Karanfiloğlu, yerel üretimin neredeyse talebe yetemeyecek durumda  olduğunu  ifade etti.

Adaya özgü yerli zeytin türüyle çalıştıklarını bu türün en büyük özelliğinin ise, hem yağ hem sofralık yeşil ve siyah zeytin olarak tüketilebilmesi olduğunu dile getiren Karanfiloğlu, bunun yanından Türkiye’nin farklı bölgelerinden getirilen 5 türün de ekilerek yerli ürünle yarıştırıldığını  anlattı.

Karanfiloğlu, yerli  zeytinin  geliştirilmesi, dünya standartlarına uygun hale getirilmesi, kapasitesinin arttırılması ve adaya özgü yerel ürün olarak tescillenerek kayıt altına alınması için yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Çalıştay boyunca, Zeytin yetiştiriciliği Başlığı altında,   budama,  gübreleme, besleme,  hasat, bitki  koruma tedbirleri  konulu çeşitli sunumlar gerçekleşecek.

Önceki Haber Girne Belediyesi 21’inci Uluslararası Zeytin Festivali Başlıyor.