Neriman Cahit ve Mahmut İslamoğlu onuruna etkinlik düzenledi.

Girne Belediyesi, Dünya Şiir Günü’nde Kıbrıs Türk Edebiyatının duayenleri Neriman Cahit ve Mahmut İslamoğlu onuruna etkinlik düzenledi.

Girne Belediyesi, 21 Mart Dünya Şiir Günü nedeniyle Kıbrıs Türk Edebiyatının önemli isimlerinden araştırmacı yazar ve şair Neriman Cahit ile halk bilimcisi ve şair Mahmut İslamoğlu’nun onuruna şiir ve müzik dinletisi etkinliği düzenledi. Geceye rahatsızlığı nedeniyle Neriman Cahit katılmazken, Mahmut İslamoğlu hazır bulundu. Etkinlikte, Kıbrıs Türk Yazarlar ve Şairler Birliği katkılarıyla hazırlanan Neriman Cahit ile Mahmut İslamoğlu’nun hayatlarını anlatan görsel sunum gerçekleştirildi. Etkinlikte, Kıbrıs Edebiyat Derneği’ne bağlı Lirik Şiir Grubu’ndan Yıltan Taşçı, Merter Refikoğlu ve Serkan Soyalan şiirler okudu ve Hasan Günyüz müzik dinletisi sundu. Gecede ayrıca başkan Güngördü şiir okudu.

Güngördü: Kültürümüze sahip çıktılar
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, araştırmacı yazar, edebiyatçı, kadın hakları savunucusu, gazeteci ve öğretmen kimliğiyle tanınan Neriman Cahit’in çok sayıda kitabı yayınlanan ve ödülleri bulunduğuna dikkat çekti. Başkan Güngördü, halkbilimci ve şair Mahmut İslamoğlu’nun ise uluslararası kongre, seminer ve sempozyumlarada kültürümüzü ve ülkemizi en iyi şekilde tanıttığını ve bir çok ödüle sahip olduğunu vurguladı. Güngördü, aynı zamanda öğretmen olan İslamoğlu’nun Kıbrıs’ta Halkbilimi alanında ilk onursal doktora alan edebiyatçı olduğuna dikkat çekerek, unutulmaya yüz tutmuş birçok edebi söyleyiş ve anlatımları araştırarak eserleştirdiğini kaydetti.

İslamoğlu: Onure edilmemden dolayı mutlu oldum
Mahmut İslamoğlu konuşmasında, düzenlenen gece ile onure edilmesinden dolayı mutlu olduğunu belirterek, geceye katkı koyan ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Mahmut İslamoğlu, Atatürk’ün izinden gittiğine dikkat çekerek, “Sağ sol bilmem. Mücahitlik yaptım. Rumlara ve Türklere eğitim verdim. İngiliz Okulunda öğretmenlik yaptım. Fanatikliğim yoktur” dedi. İslamoğlu, Kıbrıs Barış Harekatı ile ilgili yazdığı şiirin Jale Derviş tarafından bestelendiğini ve ödül aldığını kaydetti. İslamoğlu okuduğu şiirlerleriyle ayakta alkışlandı.

Soyalan: İki önemli isim anılıyor
Kıbrıs Edebiyat Derneği As Başkanı Serkan Soyalan ise Girne Belediyesi’nin Dünya Şiir Günü nedeniyle düzenlediği bir etkinlikte yine biraraya geldiklerin ve Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın iki önemli değerinin şiirleriyle anıldığını ifade etti. Serkan Soyalan, şiir sanatının faşizme karşı direniş olduğuna dikkat çerek, sevgi, kardeşlik ve barış içinde bir dünya diledi.

Taşçı: Beraber çalıştığımız için şanslıyım
Yıltan Taşçı da gecede yaptığı konuşmada, öğretmenliğe başladığı dönemde eğitim müfettişi olan Mahmut İslamoğlu ile beraber çalışma imkanı bulduğu için kendisini şanslı hissettiğini ifade etti. Yıltan Taşçı, İslamoğlu’nun Kıbrıs Türk Folklorik çalışmalarının bulunduğunu ifade ederek, en beğendiği şiirlerinin hiciv ve taşlama içerdiğini söyledi.

Önceki Haber Girne Belediyesi ile KKTC Atletizm Federasyonu işbirliğinde 14 Nisanda