Girne Belediyesi, Kitap Yayınlarıyla Öncü Olmayı Sürdürüyor

Bir Yılda Dört Kitap

Girne Belediyesi, bu yıl içerisinde yayınlanan Uluslararası Karikatür Yarışması Albümü, Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu, Meslekler Ve Yüzler isimli kitaplarından sonra, bu son yayınlanan tiyatro oyunları kitabı ile Girne Belediyesi, kitap yayınlarıyla da öncü olmayı sürdürüyor.

Kitap yayınları arasına bir yenisi daha ekledi…

Bu çerçevede, Girne Belediyesi 2021 yılında düzenlediği Müzikal ve Müzikli Oyun Yazma Yarışmasında ödül kazanan ilk beş tiyatro oyununu 1 kitapta topladı.

Kitap, yarışmada ödül kazanan Burhan Göze’ nin Pygmalion Bir Demokrasi Müzikali, Feyzan Korur ’un 4 Gelin 4 Gelinlik, Eşref Karadağ’ın Aşk Parmak Dağı, Özlem Elmalıoğlu’nun Adam’ın Aşkı ve Birgül Yeşiloğlu Güleri’ nin Yaşam Çiçeği isimli oyunlarından oluşuyor.

Girne Belediyesi Yeni Hizmet Binası’nda gerçekleşen kitap tanıtım etkinliğinde konuşan Belediye Başkanı Nidai Güngördü: “Tiyatro birçok sanat disiplinini bünyesinde barındıran en etkili ve en güçlü sanat dalıdır.

Kültür – Sanat bir ülkenin en önemli yapı taşını oluşturur. Üretimle birlikte hayat bulan sanat, insanların yaşadığı coğrafyaya ve ülkesine aidiyet duygusunu geliştirir, evrenselleştirir.

Girne Belediyesi olarak bizler, yaklaşık 7 yıldır sanat anlamında birçok ilkleri gerçekleştirdik. Kentimizin ve ülkemizin kültür – sanat yaşamına değer katmak amacıyla çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekteyiz.

Bu çerçevede özelde ‘Tiyatro Günleri’ başlığı altında çok önemli tiyatro oyunlarının Girne’de sahnelenmesine ve seyircisiyle buluşmasına imkan sunduk.

Girne Belediyesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Girne Belediyesi Tiyatro Stüdyosu (Gibetsu) gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında sahneye koyduğu oyunlarla tiyatronun gelişmesine önemli katkılar yapmakta, yine Gibetsu’nun 7’den 70’e herkes için tiyatro eğitim ve atölye çalışmaları kentin kültür- sanat ve sosyal yaşamına büyük değer katmaktadır.

Çocuk ve gençlere tiyatro sevgisini küçük yaşlarda sevdirmek ve aşılamak amacıyla ülkede bir ilk olan ‘Çocuk Tiyatroları Festivali’ni 2019 yılında hayata geçirdik.

Uluslararası düzeyde düzenlediğimiz Taş Heykel Sempozyumu ve Karikatür Yarışması ile sanatın birleştirici ve engel tanımayan etkisiyle kültürlerin sanatla buluşmasını sağladık.

Tüm bunlarla birlikte, Girne’yi turizm kenti, eğitim kenti yanında ‘Sanatın da kenti ’olarak yansıtabildiğimiz için gururluyum” dedi.

Güngördü sözlerine şöyle devam etti; “Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle tiyatro sahnelerinin kapalı olduğu bir dönemde belediyemiz; sanat ve sanatçılar için bu zor dönemde ne yapabiliriz? Üretimin devamlılığını nasıl sağlayabiliriz? diye düşündük ve bu anlamda ‘1. Müzikal ve Müzikli Oyun Yazma Yarışmasını ’ düzenleme kararı aldık.

1.Müzikal ve Müzikli Oyun Yazma Yarışması’ ile ayni zamanda Kıbrıs Türk Tiyatrosu’nun gelişimine katkı yapabilmek, Kıbrıs’la ilgili hikâye, destan, mitoloji, metin ve anlatılardan yola çıkılarak, özgün tiyatro eserlerinin ve yeni oyunların ülkemiz ile başka ülkelerin sahnelerinde de oynamasına olanak sağlamak istedik.

Yarışmaya ülkemiz ve Türkiye’den çok sayıda yazar eser göndermiştir. Jüri üyelerimiz büyük bir titizlikle eserleri değerlendirdi ve bu kitapta yer alan beş tiyatro oyununu ödüle değer buldu.

Her zaman söylediğim gibi tiyatro çok önemli bir sanattır. Çünkü tiyatro birçok sanat disiplinini bünyesinde barındıran en etkili ve en güçlü sanat dalıdır.

Ülkemiz tiyatrosuna, kütüphanelerimize, yönetmenlerimize, oyuncularımıza ve seyircilere ışık olması dileklerimle, yarışmanın gerçekleştirilmesinde bizlere büyük katkılar yapan jüri üyelerimize en içten duygularımla teşekkür eder, yarışmada kazanan tüm yazarları tekrar kutlarım.

Sözlerimi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Medeniyetin Merdiveni Sanattır’ vecizesiyle tamamlarken, Sanata EVET diyor, barış ve umut dolu günlerde herkesi sevgi ile kucaklıyorum.”

Önceki Haber GÜNGÖRDÜ, ÖZEL EĞİTİM MERKEZİ ÖĞRENCİLERİYLE KAHVALTIDA BİR ARAYA GELDİ