Girne Belediyesi Kent Müzesi Çalıştayı düzenledi

Girne Belediyesi, kentteki tarihi zenginliklerin kent yaşamına ve turizme kazandırılması amacıyla “Geçmişten geleceğe yaşayan kent Girne” sloganıyla Kent Müzesi Çalıştayı düzenledi.
Çalıştaya Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü belediye meclis üyesi Ziya Sencer ve Seran Kaşif, Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, Bandabuliya ve Çevresini Yeniden Düzenleme ve Canlandırma Komitesi belediye personeli ve vatandaşlar katıldı. Çalıştayda Ege Üniversitesi Tarih Prof.Dr Engin Berber, kent müzesinin faydalarından bahsederek sunum gerçekleştirdi. Çalıştayda ayrıca soru cevap bölümü de yer aldı. Engin Berber kent müzesinin barış, insanlık ve insanlığın yüce değerlerini içermesi gerektiğine dikkat çekerek “Barışa hizmet etmeli ve kesinlikle nefret içermemeli”dedi.

Güngördü: Kente yeni kimlik kazandıracağız
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü konuşmasında birçok uygarlığın izlerini taşıdığından dolayı tarihi bir şehir olan Girne’ye yeni bir kimlik kazandırarak gelecek kuşaklara ve turistlere aktarım yapmak amacıyla kent müzesi yapmak istediklerini söyledi. Nidai Güngördü, bilime inandıklarından dolayı kent müzesi konusunda uzman kişilerle çalıştayın birincisini yaptıklarını belirterek, çalıştaydan çıkacak ana tema sonrasında çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.
Güngördü, kent müzesinin temel amacının kentlilik bilinci yaratmak, bellek tamamlamak, kişi ve kent kimliği uyumunu sağlamak, kentte aidiyet duygusu geliştirmek ve sosyal kültürel alan ihtiyacına mekan sağlamak olduğunu kaydetti.
Kent müzesinin en önemli malzemesinin kentin tarihi ve içinde yaşam süren insanlar olduğuna işaret eden Güngördü, kentin içinde yaşayan insanların ne düşündüğü, beklentileri ve görüşlerinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Esenyel: Kent müzesi beni heyedanlandırdı
Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, kent müzesi yapılması ve bununla ilgili çalıştay düzenlenmesinin kendisini heyecanlandırdığını söyledi. İsmet Esenyel, hayalini kurduğu ve özlem duyduğu kent müzesinin en kısa sürede hayata geçmesini dileyerek, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’yü hassasiyetinden dolayı tebrik etti.

Berber: Maddi ve manevi katkıda bulunur
Ege Üniversitesi Tarih Prof.Dr Engin Berber ise kent müzesinin kurulduğu kente ve insanlarına olumlu yönde maddi ve manevi katkılarda bulunduğunu söyledi. Engin Berber, kent müzesi olan yerde insanların sosyal yönden geliştiğini ifade ederek, kentte farkındalık yaratıldığına dikkat çekti. Berber, kent müzesinin yerli ve göçmenleri yakınlaştırdığını ayrıca aidat duygusunu artırdığına işaret etti. Kent müzesinin ulusal birlik ve bütünlüğe katkı koymasının yanı sıra eğitim, kültür ve sanat yaşamına da katkı koyduğuna işaret eden Berber, konuşmasına şu şekilde devam etti.
“Kent müzesi barış, insanlık ve insanlığın yüce değerlerini içermeli. Barışa hizmet etmeli ve kesinlikle nefret içermemeli. Bunlar gerçekleşirse, toplumun kültürü gelişir ve kötü alışkanlık düzelir. Kent müzesi, iktisadi olarak kente ve ülkeye katkıda bulunur. Tarihi kültürel ve sanatsal eserlerle mirasları korur”

Önceki Haber GİRNE KENT MÜZESİ ÇALIŞTAYI YAPILIYOR