4. Uluslararası Kadın Sanatçılar Sanat Buluşması başladı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne vurgu yapmak amacıyla, Kültür Dairesi himayelerinde, Etkileşimli Drama Derneği’nin işbirliğinde, Girne Belediyesi ve Deniz Plaza’nın katkılarıyla  bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Kadın Sanatçılar Sanat Buluşması, Kıbrıs İlim Üniveritesinde düzenlenen basın toplantısıyla başladı. Bir hafta sürecek etkinlikte halkın katılımına açık birçok panel ve atölye çalışmaları yapılacak. KKTC, Rusya, Başkurdistan, Fas ve Türkiye’den 13 resim ve seramik sanatçısının katıldığı organizasyonun onur konukları ise, İnci Kansu ve Nilgün Güney olacak. KKTC’ye gelen sanatçılar, ülke sanatçılarıyla birlikte Girne Halk Kütüphanesi’nde çalışmalar yapacak.

Karagöz: Hedefimiz müzeyi hayata geçirmek

Toplantıda konuşan Uluslarası kadın Sanatçılar Sanat Buluşması Proje Koordinatör ve Küratörü İpek Denizli Karagöz, hedeflerinin, 5 yılın sonunda, Girne’ye Uluslararası Kadın Sanatçılar Müzesini hayata  geçirmek olduğunu söyledi.

Sevilir: Önemli bir sanat organizasyonu

Etkileşimli Drama Derneği As Başkanı Pervin Hürelli Sevilir ise, bu önemli sanat organizasyonuna bir kez daha  koymaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, 16 Martta Lefkoşa “Bedesten eller “temalı drama atölyesi gerçekleştireceklerini anlattı.

Göksel: Üniversite olarak katkıya devam

Kıbrıs İlim Üniveristesi Rektörü Profesör Doktor Ahmed Bülent Göksel de konuşmasında, kadınların birlik olması halinde dünyanın bambaşka bir yer olacağını belirterek, üniveriste olarak, ilim ve sanatı buluşturan bu gibi etkinliklere katkı sağlamaya devam edeceklerini ifade etti.

Tunçalp: Kuzey Kıbrıs için büyük önem taşıyor

Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp ise, farklı ülkerlerden gelen sanatçıların katılımıyla gerçekleşen ve Kuzey Kıbrıs için büyük önem taşıyan, bu gibi kültür sanat etkinliklerine  katkı  koymaya devam edeceklerini  belirtti.

Güngördü: Kentler insanlarla bütünleşir

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de, kentlerin insanlarla bütünleştiğini, kent yaşamındaki  aktivite ve faaliyetleirn, sanattan ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, kültür ve sanata her zaman   büyük önem verdiklerini vurguladı.

Uluslararası katılımlı bu tür organizasyonların,  ülke tanıtımı için de önemli olduğuna dikkat çeken Güngördü, Uluslararası Zeytin Karikatürleri yarışmasına, geçen yıl  71 ülkeden 930 eserin katıldığını anımsatarak, “Hepimiz sanata evet dersek, dünyada hoşgörü ve barış kültürü gelişir”diye konuştu.

Özyiğit: Sanatta ambargo yoktur

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ise konuşmasında, bireylerin duygu düşüncelerinin dışa vurumu olan sanat faaliyetlerinin toplumların, beklenti ve yaşamlarını da yansıttığını belirterek, özellikle kadın sanatçıların dışa vurumunun farklı anlamlar taşıdığına dikkat çekti. Özyiğit,  sanatçıların el emeği göz nuru olan eserleri doğru şekilde geleceğe taşımanın, gelecekten ödünç alınan bir kültürel miras olduğunu söyledi.

Özyiğit konuşmasının devamında şöyle konuştu “Önemli olan geçmişten gelen değerleri koruyarak, bu eserleri geleceğe doğru taşımak, geleceğe ışık tutumak ve yön vermektir. Bu ülkede Kıbrıs Türk toplumu var olacaksa bu geleceği doğru şekillendirmekle olacaktır. Bir toplumu  değiştirmek dönüştürmek son derece önemlidir. Ama bunu yaparken, elbette  dünyayı doğru okumalı gelişmeleri doğru takip etmeli, toplumun inanç ve değerlerini  koruyarak kendi  evrimi içinde sağlamalıyız. Bunun için de 3 kelimeyi ısrarla söylüyorum. Bilimsel, demokratik ve Laik Eğitim”diye konuştu.  Sanatta ambargo olmadığını da belirten Özyiğit, inanıp çaba ortaya konması halinde dünyaya ulaşılabileceğini kaydetti.

Önceki Haber Kadınlar şiir ve müzikle buluşacak