Yıkık Kule çalışmalarına katılanlara belgeleri verildi

Girne Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında “Yıkık Kule’nin” restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmalarında görev alanlara takdir ve katılım belgeleri takdim edildi.

Girne Antik Liman’ın arkasındaki Atilla Sokak’ta bulunan sur duvarlarının üzerinde yer alan Yıkık Kule’nin restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmalarında görev alanlara takdir ve katılım belgeleri verilmesi için tören düzenlenlendi.  Girne Belediyesi Sanat Galerisinde yapılan törene Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne Belediyesi Meclis Üyesi Seran Kaşif, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Arkeoloji Külütel Miras ve Konservasyon Müdürü Doç. Dr. Müge Şevketoğlu, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Eski Müdürü ve İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komite Üyesi İlkay Feridun, Geleneksel İnşaat Teknikleri Uzmanı İsmail Cemal ile çalışmalarda görev alan usta ve işçiler katıldı. Konuşmaların ardından görev alanlara takdir ve katılım belgeleri takdim edildi.

Güngördü: Yıkılmaktan kurtardık, turizme kazandırdık

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü yaptığı konuşmada, limanın arka sokaklarının kent yaşamına katılıp, turizme kazandırılarak bölgeye olan ilginin artmasını amaçladıklarını söyledi. Nidai Güngördü, bölgede atıl durumda bulunan  kulenin sağlamlaştırılması için 2016 yılında çalışma başlattıklarını belirterek, bölgenin halkın ve turistlerin keyifle gezebilecekleri bir yer olması için çalışmaların tamamlanma aşamasında olduğunu ifade etti. Güngördü, yıkık kulenin restorasyonunun ardından, bölgedeki Chrysopolitissa Kilisesi’nin tavanın yapılmasına başlanacağını dile getirerek, çalışmalara rehberlik eden Müge Şevketoğlu’na, danışmanlık yapan İlkay Feridun’a ve çalışmaları yürüten belediye çalışanı Ayşe Baysal ile usta ve işçilere teşekkürlerini sundu.

Feridun: Eski eserlerin işini, belediye yaptı

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi eski müdürü İlkay Feridun ise ülke genelinde atıl durumda birçok tarihi eser olduğuna işaret ederek, bunların tespit edilip kent yaşamına kazandırılması gerektiğini söyledi. İlkay Feridun, yıkık kuleyle ilgili eski eserler ve müzeler dairesinin yapması gereken işi Girne Belediyesi’nin yaptığına dikkat çekerek, başkan Güngördü’ye duyarlılığından dolayı teşekkür etti. Feridun ayrıca, verilen belgelerin de bir ilk olduğuna vurgu yaparak, “Belgeler sayesinde artık çalışanlar restore işlerinde aranan kişi olacak”dedi.

Şevketoğlu: Eski esere değer veren belediyesiniz

Müge Şevketoğlu ise Girne Belediyesi’nin tarihi eserlere büyük önem verdiğini belirterek, daha önce hakkında yıkım kararı bulunan elektrik trafo binasının ardından yıkılmaya yüz tutmuş bir kulenin de restore edildiğini söyledi. Müge Şevketoğlu, eski esere değer vererek, kurtarılması için çalışma başlatan başkan Nidai Güngördü ve çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Önceki Haber Zeytin Karikatürleri Yarışması tanıtıldı