Transfer istasyonundan 4 belediye faydalanacak

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Transfer İstasyonu ve Geliştirilmiş Atık Yönetimi Hizmetleri Projesiyle ilgili tanıtım etkinliği gerçekleştirildi.

Girne Belediyesi tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından Toplum Kalkınması 4. Hibe Programı  kapsamında finanse edilen kuzey sahil şeridinde 4 belediyenin faydalanacağı “Transfer İstasyonu ve Geliştirilmiş Atık Yönetimi Hizmetleri” projesiyle ilgili bir tanıtım etkinliği Çatalköy The Olive Tree Otel’de  gerçekleştirildi. Etkinliğe, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, Avrupa Komisyonu Birim Başkan Yardımcısı Renay Henoumont, Avrupa Komisyonu Toplum Kalkınması ve Kültürel Miras Bölüm Yöneticisi Agustin Moya Colorado ile belediyelerin ilgili birim personeli katıldı.

PROJE 36 AYDA TAMAMLANACAK

Söz konusu projeyle, Girne  Batı Çevre Yolu’nun Güneyinde bir transfer istasyonunun hayata geçirilmesi ve Girne, Alsancak, Lapta ve Çatalköy Belediyelerindeki katı atık yönetimlerinin iyileştirilerek, yaşam standartlarının yükseltilmesi hedefleniyor. Girne Belediyesi yönetimindeki proje; anahtar paydaşlar Alsancak, Lapta ve Çatalköy Belediyeleri, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ortak çalışmasıyla 36 ayda tamamlanacak. Projenin toplam bütçesi 788 bin 463 Euro, hibe miktarı ise 709 bin 617 Euro olarak belirlendi.

NESİMOĞLU: ÇEVRECİ VE SAĞLIKLI BİR YÖNTEM

Proje asistanı Burcu Nesimoğlu, transfer istasyonunun, atık depolama alanı değil, yerel atık depolama araçlarıyla atıklarını daha büyük araçlara yüklemek ve geri dönüşüm, arıtma veya bertaraf için  bitiş noktasına  nakledilmek üzere  geçici olarak  boşaltacağı bir işleme alanı olacağını söyledi. Burcu Nesimoğlu, projeyle katı atık toplama hizmetlerinin verimliliğinin arttırılacağını ayrıca atık toplama konusunda rota optimizasyonu gerçekleştirilmesiyle Girnelilerin  daha çevreci estetik ve sağlık açısından daha gelişmiş katı atık toplama hizmeti ve  çevre koşullarına kavuşacağını ifade etti.

HENOUMONT: ATIK TOPLAMA HİZMETLERİNİN VERİMLİLİĞİ ARTACAK

Avrupa Komisyonu Birim Başkan Yardımcısı  Renau Henoumont, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk  toplumunu desteklemek için 10 yıldır çalıştığını belirterek, yerel yönetimlerle işbirliği yapmaktan  memnuniyet duyduklarını söyledi. Henoumont, büyük önem taşıyan katı atık yönetimi konusunun, ada ülkelerinde ayrı bir öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, yaklaşık 800 bin euroluk bir yatırım olan 3 yıllık  projeyle, bölgede atık toplama hizmetlerinin  verimliliği ve kalitesinin yükseltilmesinin hedeflendiğini vurguladı. Halkın refahını yükseltecek  projede, 4 belediyenin işbirliği yapmasının da ayrı bir önem taşıdığına işaret eden Henoumont, projenin tamamlanmasıyla katı atık yönetimi ve toplumda katı atığın azaltılaması konularında önemli ilerleme kaydedileceğine inanç belirtti.

GÜNGÖRDÜ: KUZEY SAHİL ŞERİDİNDE İYİLEŞME OLACAK

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de, Girne Belediyesi tarafından Lapta, Çatalköy ve Alsancak Beleidyeleri işbirliğinde yürütülecek projenin, Sibel Siber’in başbakanlığındaki geçici hükümet döneminde gündeme geldiğini ve proje için, Girne batı Çevre Yolu’nun güneyinde, arazi tahsis edildiğini  anımsattı. Nidai Güngördü, istasyonun Girne Belediye sınırlarında bulunması nedeniyle,  Girne Belediyesi tarafından yürütüleceğini ancak diğer belediyelerin de  projede paydaş olduğunu ifade etti. Ülkede atık yönetimi konusunda çözülmesi gereken ciddi sorunlar olduğunu  belirten Güngördü, 4 belediyenin yapacağı işbirliğiyle kuzey sahil şeridinde sorunla ilgili önemli iyileşme kaydedileceğine inanç belirtti.

TÜM KESİMLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞER

Güngördü, ülkede atıkların sınıflandırılarak toplanamaması ve geri dönüşüm imkanının  kısıtlı olmasının üzücü olduğunu dile getirerek, geri dönüşümle katı atık miktarının azaltılması gerketiğini söyledi.

Atıkların sınıflandırılması ve geri dönüşümün hayata geçirilebilmesi  için toplum genelinde farkındalık oluşturulması gerektiğine  dikkat çeken Güngördü, bu konuda,  ilkokullardan başlayarak ciddi bir eğitim verilmesi için, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı, belediyeler ve ilgili tüm kesimlerin işbirliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Birçok ülkenin katı atıkları geri dönüştürerek, hem katı atığı azalttığını hem de  maddi kazanç elde ettiğini anımsatan Güngördü, Avrupa Birliğine, 4 belediyeye güvenerek projeye finansman sağladığı için teşekkür etti.

Önceki Haber Lütfiye Cuma günü sahneye çıkacak