GİRNE BELEDİYESİ KENT MÜZESİ ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILDI

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü vesilesiyle açıklamada bulundu. Müzelerin tarihin kültürel hafızasını nesilden nesile aktaran en önemli kurumlar olduğunu ifade eden Güngördü, Girne’nin binlerce yıllık tarihi süresince birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, zengin kültürü ve tarihiyle kentte oluşturulacak bir Kent Müzesiyle bu değerlerin günümüze ve gelecek nesillere ışık tutacağına inancını belirtti. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) ile 3 Kasım 2017’de, Girne Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında eski komutanlık binasının kent müzesine dönüştürülmesi için atılan ilk adımın ardından, çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Güngördü, Kent Müzesi Proje Ekibi ve Danışma Ekiplerinin oluşturulduğunu, tema çalışmaları, tarihi araştırmalar, güncel halk bilgi ve belgelerinin toplanması, bunların sergilenme planlaması gibi detay çalışmalarıyla müzenin oluşumunun binanın tadilat ve düzenleme işlemleriyle eş zamanlı ilerlemesinin hedeflendiği bilgisini verdi.

Kentler her şeyden önce “kültür” demektir
Belediyeciliğin sadece altyapı düzenlemeleri yapmak olmadığını ifade eden Güngördü, yalnızca bu düzenlemeye göre yapılan yerleşim yerlerine kent denilemeyeceği, kentlerin her şeyden önce kültür demek olduğunu vurguladı.
5 yılda, Girnelilerin de destekleriyle, aralarında kültür sanat yatırımlarının da yer aldığı çok köklü projeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Güngördü, açıklamasına şöyle devam etti:
“Hedefimiz, turizm kenti olan Girne’yi turizm kenti yanında, kültür ve sanatla da anılan bir kent yapmaktı. İnanıyorum ki bunu başarıyoruz. Yıkılmaya yüz tutmuş bir binayı Sanat Galerisi’ne dönüştürmek, yıkılmaya yüz tutmuş bir tiyatro binasını yenileyerek yeniden halka yaraşır şekilde düzenleyerek hizmete açmak ve kent ve çevresinde düzenlenen festivallerin standardını yükseltmek bizim için bir görevdi. Ülkemiz şairlerinden Osman Türkay’ın üç şiir kitabını yeniden bastık. Bu şehir son 5 yılda, heykellerle donatıldı. Kentin sanatına, sanatçısına sahip çıktık. Bugün ise birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu kentin belleğini oluşturacak bir kent müzesi için adım atmış olmaktan büyük gurur duyuyorum”

Yaşayan ve kendi kendini yenileyen bir müze
Güngördü, Girne’nin belleğini, hem Girnelilerin, hem çocuklarımızın ve gelecek kuşaklarımızın, hem de Girne’yi ziyaret edenlerin hizmetine açmak için çalıştıklarına, Girne Belediyesi’nin Kent Müzesi’nin, sanatsal veya tarihi objelerin sergilenmesi yanında Girne’nin geçmişinden bugüne, gelişiminde rol oynayan ve Girne’ye özgü unsurların dijital ortamda kayıt altına alınacağı bir konseptle tasarlanmasının planlandığına işaret etti.
Kent kimliğini oluşturan değerleri gelecek nesillere tanıtacak önemli bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalarına hız verdiklerine değinen Güngördü, yaşayan ve kendini sürekli yenileyen bir müze tasarlamayı ve bir yıl içesinde de Girne Belediyesi Kent Müzesi’ni hizmete açmayı hedeflediklerine vurgu yaptı.

Güngördü, halktan Girne ile ilgili bilgi, belge ve envanter desteği istedi
Güngördü, Girne Belediyesi Kent Müzesi’ne katkı sağlayacağına inanan, Girne ile ilgili bilgi, belge ya da sağlıklı ve doğrulanmış bilgileri olan herkesi müzeye katkı sağlamaya davet ederek, çok kısa sürede gece gündüz demeden çalışarak Girne Belediyesi Kent Müzesini kente kazandırmayı planladıklarının altını çizdi.
Güngördü, gün vesilesiyle kentin kültür varlıklarının korunması için her türlü gayreti göstereceklerini bir kez daha vurgulayarak, “Çabamız yalnızca kentimiz ve ülkemiz için değil dünya geleceği içindir. Bu topraklardaki dünya mirasının korunması ve sağlıklı şekilde geleceğe taşınmasında ülkemize ve tüm insanlığa hizmette bulunan müze çalışanlarının ve bu alanda emeği geçen herkesin ‘Müzeler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum.” dedi.

GİRNE BELEDİYE BAŞKANLIĞI.