Girne Belediyesi’nin gelirlerinde önemli artış

Girne Belediyesi son iki yılda gelirlerini  iki katına çıkardı.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, geçtiğimiz günlerde belediyelerin 2015 yılı mali tablolarıyla ilgili yayınlanan haberde Girne Belediyesi’ne ait verilerin yer almamasıyla ilgili açıklamada bulundu. Nidai Güngördü, teknik bir hatadan dolayı TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin “2015 KKTC Ekonomik Durum Raporu”nda belediyelerin durumunun ele alındığı raporda belediye ile ilgili verilerin yer almadığını belirtti.

Gelirler ikiye katlandı

Nidai Güngördü, yerel seçimlerin ardından göreve başladığı 1 Temmuz 2014’ten itibaren Girne Belediyesi’nde yapılan çalışmalar sonucu gelirlerinin geçmiş döneme göre önemli oranda arttığını söyledi. Nidai Güngördü, bir önceki belediye başkanının son mali yılı (2013) ile göreve kendisinin başladığı ilk mali yılın (2015) karşılaştırılmasında arada büyük fark bulunduğuna işaret ederek, 2016 yılının tahsilat oranlarınında da bir önceki yıla göre artış olduğunu vurguladı. Güngördü, gelir artırıcı tedbirler sayesinde bütçede öngörülen hedeflerin tutturulduğunu hatta aşıldığını belirterek, suda yüzde 30 meslek vergisinde yüzde 98 ve kira gelirlerinde de yüzde 50 artışla tüm tahsilat oranlarının neredeyse ikiye katlandığını ifade etti.

Borçlar ödendi, yatırım yapıldı

Nidai Güngördü, görevde bulunduğu 30 ay içerisinde geçmişten kalan yaklaşık 3.5 milyon TL tutarındaki borcu ödemelerine kente ve iş araçlarına yaklaşık 1 milyon 150 bin TL yatırım yapmalarına rağmen 31 Aralık 2015 tarihi itibarıyle borçlarının bulunmadığını aksine bankada yaklaşık 7 milyon 500 bin TL para bulunduğunu ifade etti. Güngördü ayrıca inşaatı devam eden Girne Belediyesi Kültür Merkezi’nin geçmiş dönemden kalan sorunlu arazi için ilgili makamlara yaklaşık 1 milyon 500 bin TL’lik ödeme yapıldı.

Belpaz için 3 buçuk milyon TL borç ödendi

Güngördü, eski belediye başkanının o yıl bütçede ödenek olmamasına rağmen seçim yasaklarından önceki son ay olan Nisan 2014’te belediye kadrosuna 113 kişi aldığına dikkat çekti. Güngördü, ayrıca göreve geldikten sonra belediyenin kuruluşu olan Belpaz yatırım şirketinde 72 işçinin sosyal  sigorta ve ihtiyat sandığı ödemelerinin yapılmadan kaçak olarak çalıştırıldıklarını tespit ettiklerini aktardı. Güngördü, Belpaz için Temmuz 2014’ten önce oluşan sosyal sigorta, ihtiyat sandığı ve vergi borçları ile cezaları için kasım 2016’ya kadar 3 milyon 500 bin TL ödeme yapıldığını vurguladı.

Bankada para var

Nidai Güngördü, Girne Belediyesi’nin 2015 yılı kesinleşen bütçesinin 62 milyon 880 bin 500 TL olduğunu belirterek, bunun 28 milyon 570 nin 850 TL’sinin özkaynak gelirleri,

18 milyon 570 bin TL’sinin ise devlet katkı payı olduğunu söyledi. Güngördü, bankada 31 aralık 2015 tarihi itibariyle bankada yaklaşık 7 milyon 500 bin TL bulunduğunu kaydetti. Güngördü, bütçedeki personel giderlerinin toplam gelirlere oranının yüzde 38.4 olduğuna dikkat çekti.

Su tahsilat oranı giderek artıyor

Nidai Güngördü, su tahsilat oranlarında 2013 ile 2015 yıllarının karşılaştırıldığında arada yüzde 30’luk bir artış olduğunu belirtti. Güngördü, geçmiş başkanın son döneminde su konusunda 2013 yılı bütçesinde 6 milyon TL tahsilat öngörüldüğünü ancak 5 milyon 333 bin TL tahsil edilebildiğini ifade etti. Güngördü, 2015 yılı bütçesinde ise suda 6 milyon TL tahsilat öngörüldüğünü ve 5 milyon 830 bin TL tahsil edildiğini 2016 yılında ise hedefin ilk 10 ayda aşıldığını ve tahsilatın 6 milyon 400 bin TL olduğunu vurguladı. Güngördü, belediyenin alacaklarının peşine düşüp, alınan tedbirler sonucu sudaki gelirin önemli miktarda arttığını aktardı.

Disiplinli çalışmalar meslek vergilerini artırdı

Nidai Güngördü, meslek vergilerinde yaptıkları araştırmalar ve disiplinli çalışmalar sonucu gelirlerin 2013 ile 2015 yılları karşılaştırıldığında yüzde 98 arttığını söyledi. Güngördü, eski başkanın son dönemi 2013 yılı bütçesinde meslek vergileri konusunda 1 milyon TL tahsilat öngörüldüğünü ancak 761 bin TL gelir elde edilerek tahsilat oranının yüzde 76 olduğunu dile getirdi. Güngördü, 2015 yılı bütçesinde 1 milyon TL tahsilat öngörülmesine rağmen 1 milyon 510 bin TL tahsil edildiğini ve tahsilat oranının yüzde 151’e yükseldiğini ifade etti.  Güngördü, verilen hizmetlerin karşılığının alınması prensibinden hareket ederek özverili bir şekilde çalışan personelede teşekkürlerini sundu.

Belediye kiracılarla sözleşmeleri yeniledi

Güngördü, yıllardır yenilenmeyen belediye ile kiracılar arasındaki sözleşmelerinin yenilendiğini ve oranın yüzde 95 olduğunu belirtti. Güngördü, 2013 yılında yaklaşık 100 bin TL olan kira gelirlerinin 2015’te yaklaşık 153 bin TL’ye yükseldiğini ifade etti. Kira gelirlerinde yüzde 50 artış gerçekleştirildiğine dikkat çeken Güngördü, yıllardır çok düşük kira bedelleri ve düzensiz tahsilatı önlemek için Girne Belediyesi kira komisyonundaki meclis üyelerinin de önemli katkılar yaptıklarını kaydetti.

Önceki Haber GİRNE BELEDİYESİ’NDEN GİRNE’NİN PRESTİJİNİ YÜKSELTECEK MUHTEŞEM PROJE