GİRNE BELEDİYESİ ÇARŞIDAN TOPLANAN SOKAK KÖPEKLERİYLE İLGİLİ AÇIKLAMADA BULUNDU

12440447_1356540607708846_6272261212362979771_oGirne Belediyesi Girne Çarşısından toplatılan sokak köpekleriyle ilgili açıklamada bulundu. Ziya Rızkı Caddesi üzerinde zaman zaman saldırganlaşarak yoldan geçen insanlara saldıran ve 9-10 kez üzücü yaralamalara neden olan bazı sokak köpeklerinin kısa bir süre için geçici barınağa alındığı belirtildi.

Girne Belediyesi, Girne Çarşısından toplatılan köpekler ile ilgili basın açıklaması yaptı. Girne Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Girne çarşında, sokak köpeklerinin sürekli dolaştığı Ziya Rızkı Caddesi üzerinde zaman zaman saldırganlaşarak yoldan geçen insanlara saldırdığı ve 9-10 kez üzücü yaralama vakalarına sebep olduğu belirtildi. Açıklamada, bu sokak köpekleri ile ilgili bir süredir Belediyenin, KAR (Kyrenia Animal Rescue) ile buradaki köpek nüfusunu kontrol etmek için ortak çalışmalar yürüttüğü belirtildi.
Geçtiğimiz hafta sonu, bir vatandaşın çok kötü şekilde ısırılarak yaralanmasına sebebiyet veren sokak köpeklerinden saldırgan olanlarının Belediye Başkanlığı tarafından, geçici ve kısa bir süre için buradan toplatıldığı belirtilen açıklamada, bu köpeklerin iyi bakılacağı kontrollü bir barınağa aktarıldığı kaydedildi. Açıklamada, Belediyenin sokaktaki köpeklerin refah ve huzuru yanında, insanların güvenlik ve huzurundan da mükellef olduğuna işaret edildi.

Kısa bir süre için geçici barınağa alındılar

10 günü geçmeyecek, kısa bir süre geçici barınakta bakılacak köpeklerin temel yiyecek, temizlik ve diğer bakım ihtiyaçlarının yine Belediye tarafından sağlanacağına dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sivil Toplum Örgütlerinin konu ile ilgili duyarlılığı bizleri sevindirmiş olup, Girne çarşıda yine halkımız tarafından beslenen ve sevilen sokak köpeklerinin korunması ve koşullarının iyileştirilmesi bizler için de büyük önem taşımaktadır.
Girne kenti genelinde sokakların, hayvanlar dahil herkes için huzurlu ve güvenli olması adına yürütülen diğer çalışmalar, sokaktaki hayvan dostlarımız için besleme noktalarının oluşturulması ve aşırı soğuk günlerde barınabileceği yuvaların teminini de kapsamaktadır.”
Köpek kayıt sistemi yanında kısırlaştırmaya ağırlık verilecek
Girne Belediyesi’nden yapılan açıklamada, sokak hayvanları ile ilgili faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle devam eden ve ilerisi için de planlanan bazı ortak projeler yanında, Belediyenin de Hayvan Refahı Yasası ve Fasıl 52- Köpekler Yasası gereği sorumluluklarını yerine getirmekle mükellef olduğuna dikkat çekildi. Bunun gereği olarak, köpek kayıt sisteminin daha etkin şekilde uygulanması çalışmalarının da yürütüldüğüne işaret edilerek, sokaktaki köpek nüfusunun kontrolü için, köpek kayıt sistemi yanında kısırlaştırma çalışmalarına da ağırlık verilmesinin planlandığı kaydedildi.

Belediyeden “barınaklardan sahiplenin” çağrısı

Öte yandan yapılan açıklamada, sokaktaki köpeklerin varlığının sorumluluğunun, sadece Belediye ile sınırlı olmadığı belirtilerek, köpeklerin sokağa atılmasına neden olan yine insanlar olduğu ifade edildi. Evcil ve insana bağımlı yaşamlarını sürdüren köpeklerin, sokaklara bırakılınca vahşi yaşama adapte olmaya ve içgüdüsel davranışlarla hayat mücadelesi içine terkedildiği belirtildi.
Açıklamada, satın almak yerine, köpeklerin barınaklardan sahiplenilmesi ve bakımlarının eksiksiz yapılarak mikroçipleri ve Belediye yıllık ruhsatlarının kaydının yapılması, sokak köpekleri sorunlarının çözümünde en önemli noktalardan olduğuna işaret edildi. Bu konularda, vatandaşların hassasiyetle sorumluluklarını yerine getireceğine inancın tam olduğu belirtilerek, Belediye olarak yasal zorunlulukların yerine getirilmesinin takibinin yapılacağı vurgulanırken, konuyla ilgili Belediyeden yapılan resmi açıklamalar dışında, şahısların açıklamalarının dikkate alınmaması, yetkinin Belediyenin Sağlık Bölümünde olduğuna işaret edildi.

Önceki Haber “AŞK GREVİ” KAHKAHALARLA İZLENDİ